2014-11-13 17:05:21• hírek • Szatmár.ro

Vércukorszint-mérés a Régi kórházban

A Diabétesz Elleni Harc Világnapjának alkalmából pénteken, november 14-én reggel és délelőtt diabétesz-szűrést tartanak a Régi kórházban 9 és 17 óra között.

A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház közös akcióján a tervek szerint nem csak a vércukor-szintet ellenőrzik majd, hanem azokat a faktorokat is figyelembe veszik, amelyek segíthetnek a betegség kialakulásában. Megmérik például a jelentkezők súlyát, magasságát, hastérfogatukat. Amennyiben pedig magas vércukor-szintet fedeznek fel, akkor további vizsgálatoknak vetik alá a beteget.

Az akció szervezői a szatmár Megyei Sürgősségi Kórház közleményben igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az idei akció keretében nem kell majd hosszasan sorban állni a vizsgálatokért, hanem a várakozási idő legtöbb 10-15 perc lesz.

A cukorbetegség nem más, mint egy anyagcsere-állapot, amit a cukorháztartás megbomlása okoz. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság. A 2-es típusú cukorbetegség azonban általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Előfordulhat, hogy a cukorbetegséget hosszú évek múltán fedezik csak fel, nemegyszer súlyos késői szövődményei révén.

Szatmárnémetiben - ahogy a világ más pontjain is - folyamatosan nő a cukorbetegek száma. Szomorú tapasztalat, de a péntekihez hasonló szűrővizsgálatokon általában több személyről kiderül, hogy diabéteszes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: